Az erdőfürdőzés tudománya és művészete § Csing Li: Sinrin-joku

május 27, 2018

A japán SINRIN-JOKU kifejezés jelentése „az erdei atmoszféra magunkba szívása” avagy „erdőfürdőzés”. Ez a szemlélődésre épülő módszer az erdei tartózkodás során az érzékszerveink aktiválását célozza a tudományosan igazolt jótékony hatások érdekében, hogy ezáltal kiegyensúlyozottabbá, boldogabbá váljunk, és a test önmagát gyógyíthassa meg. A szerző a SINRIN-JOKU szakértője. Kutatásai igazolták, hogy a növények közelében eltöltött idő csökkenti a stresszt, normalizálja a vérnyomást, energiával tölt fel és erősíti az immunrendszert. A kötetben a fák mágikus erejét szemléltető kísérleti eredményeket és érdekes történeteket is olvashatunk, emellett Dr. Csing Li praktikus tanácsokkal látja el mindazokat, akik szeretnék megtapasztalni az erdőfürdőzés jótékony hatásait. A világsikerű Hygge szerzőjének ajánlásával. ↓↓

Azt hiszem, hogy a japánok igazán méltó példát szolgáltatnak számunkra. Még egy-két éve olvastam az Ikigai című könyvet, amelyben arról volt szó, hogy mi a titka az ott élő emberek hosszú életének. Ugyanis statisztika szerint Japánban élnek legtovább a FöldönMár akkor nagyon szívembe zártam életmódjukat, tanácsaikat, amelyeket érdemes lenne megfogadnunk. sinrin-joku módszerét is tőlük eredeztethetjük, és így olvasás után bátran állíthatom, hogy ez az egyik kulcsfontosságú összetevője a kiegyensúlyozott és boldog hétköznapoknak. Ez a kívül-belül gyönyörű és tartalmas könyv nemcsak ezt a tudományágat ismerteti meg velünk, hanem azzal kapcsolatban is tippeket kaphatunk, mit csináljunk, ha nincs a közelünkben zöld terület, erdők, vagy parkok, hogyan alkalmazzuk helyesen ezt a különleges módszert, illetve az olvasmányban megjelenített felmérések is csak megerősíthetnek bennünket abban, hogy minél előbb tapasztaljuk meg a saját bőrünkön a sinrin-jokut, annál jobban fogjuk érezni magunkat fizikailag és lelkileg is.
De vajon miért Japánból indult el ez a módszer? Nem is gondolnánk, milyen könnyű a válasz: az ország kétharmadát erdők borítják, ráadásul a vallási szentélyeket, házukat, hétköznapi berendezéseiket is fából faragták ki. A két hivatalos vallásuk (sintoizmus, buddhizmus) azt mondja, hogy isteneik lakóhelye az erdő, ráadásul a sintoizmus még azt is állítja, hogy a szellemek természeti jelenségekben vannak jelen körülöttünk. Tehát láthatjuk, ha akarnánk se tudnánk Japánt és az erdőket, természetet szétválasztani egymástól, szervesen kapcsolódnak, egyik nem létezhet a másik nélkül.
WHO a stresszt, amelyet a túlzsúfolt és fárasztó mindennapjaink okoznak, a 21. század „fekete halálának tartja”. Az Európai Unió évi 170 milliárd eurót költ arra, hogy csökkentse a depressziót, szorongást az egészségügyi szolgáltatásaikon keresztül. Erre tökéletes megoldás az erdőfürdőzés: kimutatták, hogy már elég egy kis időt eltölteni a természetben ahhoz, hogy jelentős szinten lecsökkenjen a stressz-szintünk.

„Sosem voltunk még ennyire távol a természettel való egyesülés állapotától, magától a természettől, mint manapság.”

Hogyan is erdőfürdőzzünk? Senki ne aggódjon, nem lesz szükségünk semmi másra, csak magunkra, csöndre-nyugalomra és egy békés, fákkal körülvett területre. Ugyanis a névvel ellentétben, ha nincs lehetőségünk felkeresni erdőt, az sem probléma. A cél az, hogy ki tudjuk engedni a gőzt. A könyv rengeteg fejezeten keresztül taglalja, hogyan tudunk ellazulni és mire figyeljünk a sinrin-joku közben. A kedvenc részeim ehhez kapcsolódóan azok voltak, amikor az érzékszerveink helyes működését az erdőfürdőzéshez egytől-egyig elmagyarázta, nagyon érdekes dolgokkal kiegészítve.
Egyetlen negatívum, amelyet fel tudnék sorolni, az volt, hogy az író rengetegszer ismételte önmagát. Ha a sok képet nem számítjuk, akkor is egy elég részletes, bő fejezetekből álló könyvről beszélhetünk, és értelemszerűen ezek szervesen kapcsolódnak egymáshoz. Ezért számítani lehetett arra, hogy egy-két információ többször is felbukkan, de néha már elég zavarónak éreztem, hogy szintem minden 10. oldalon belefutok egy ilyen helyzetbe.
A kötet egyébként számtalan csodálatos képet tartalmaz, alig várom, hogy felhasználhassam őket fotózásaim során. Még a kicsit borsos ára ellenére is érdemes beruházni rá, ha valakit esetleg érdekel ez a téma, mert hihetetlen nagy költségű lehetett a könyv nyomtatása, ráadásul a sinrin-jokuról bővebb képet nem is kaphatnánk. Csing Li ajándéka a kötet végén egy teszt volt, amelyet erdőfürdőzés után és előtt tölthetünk ki, így mi is megnézhetjük, hogyan hat saját magunkra, testünkre-lelkünkre ez a kikapcsolódási és egyben gyógyulási forma.
Hálásan köszönöm a recenziós példányt a Kossuth kiadónak, a könyvet itt tudjátok megrendelni -15% kedvezménnyel!

A borító: 100%
A szókincs: 80%
A karakterek: -
A tartalom: 87%
Összesen: 89%

You Might Also Like

0 megjegyzés

Legolvasottabb bejegyzések

A blog rendszeres olvasói

Facebook oldal