Kedvenc íróink és szerelmeik #2 | Valentin-nap 2018

február 17, 2018

Tavaly nagy népszerűségnek örvendett ez a bejegyzés, amelyet Valentin-napon tettem közzé, és bár idén posztoltam már egy ehhez az ünnephez kapcsolódó irományt, úgy döntöttem, most sem szeretném ezt kihagyni, hiszen ki ne szeretne megtudni kicsit többet a kedvenc írójának romantikus életszakaszáról? Tudom, kicsit megcsúsztam a dologgal, de úgy gondolom, hogy Valentin-naptól függetlenül mindenki szívesen olvas híres írók párkapcsolatairól.
Ismét három alkotóra esett a választásom: J.K.Rowling-ra, Agatha Christie-re és C.S.Lewis-ra. Biztos mindenki tud legalább egy könyvet mondani pennáikból, így a karrierjüket nem szükséges bemutatnom, viszont azzal nem biztos, hogy mindenki tisztában van, rájuk talált-e az igaz szerelem? Ebben a bejegyzésben szeretnék részletesen válaszolni erre a kérdésre, remélem, hogy tetszeni fog nektek ez a különleges Valentin-napi (és egyben egyszerű hétköznapokra is tökéletes) blogposztom. Az előző válogatást ezen a linken tudjátok elérni és elolvasni. ↓↓

1. J.K.Rowling - Csalódás, majd igaz szerelem...
Ha szeretnénk tudni, hogyan találkozott az írónő első férjével, Jone Arantessel, vissza kell mennünk élete egyik legszomorúbb időszakába. Édesanyjánál szklerózis multiplexet diagnosztizáltak, aki végül 1990. december 30-án elhunyt. Rengeteget gyászolt, mérhetetlen fájdalmat és hatalmas lelki traumát élt át. Fél évvel később lépett az elhatározás útjára: változtatnia kell életén, ki kell törnie a szomorú mindennapokból. Az ihlet sem jött már olyan könnyen, mint boldog éveiben, ezért úgy döntött, Portugáliába utazik, ahol angoltanár lett. 1992-ben férjhez ment az előbb is említett férfihoz. Kislányuk is született, akit Jessicának neveztek el. Házasságuk hamar tönkrement, Jone az alkoholnak a rabja volt, így még kismamaként elhagyta férjét.
Az igaz szerelem viszont nem kerülte el, most ahhoz a részhez ugrunk, amikor már híres, gazdag és befutott írónő volt. 2001-ben összeházasodott dr. Neil Murray orvossal, két gyermek született ebből a házasságból: egy fiú és egy lány. Nem sokat tudunk a családjáról, ugyanis nem szereti a magánéletét a közösségi médiába kiteregetni, amit egyébként teljesen meg tudok érteni.

2. Agatha Christie - Félrelépések sorozata
Igazán romantikus helyszínen ismerkedett meg Agatha Christie az első szerelemével, egy táncestélyen, 1912-ben. Archibald Christie volt a szerencsés férfi, és nagyon érdekes tény, hogy karácsony napján, 1914. december 24-én kötöttek házasságot. Az első világháború az ő életüket sem kímélte, a férfi vadászpilótaként vett rész a harcokban, Agatha Christie pedig kórházi ápolónő volt, később pedig áthelyezték a gyógyszerészeti részlegbe. Nagyon alaposan megismerkedett a különböző mérgekkel, gyógyszerekkel, biztos vagyok benne, hogy ebben az időszakban sok „inspirációt” merített a fejében lévő, később papírra vetett történetekhez. A háború után a házaspár Londonba költözött, az írónő a ház körüli teendőket végezte, miközben Archibald a banknál helyezkedett el. Életet adtak egy kislánynak, akit Rosalindnak neveztek el. Sajnos pár évvel később véget értek a boldog idők, ugyanis Agatha elvesztette édesanyját, a gyászt pedig képtelen volt feldolgozni. Férje ezt nem értette meg, viszonyt kezdett egy másik nővel, majd pedig a lányuk hetedik születésnapján bejelentette válási szándékát. Az írónő egy 10 napig tartó eltűnéssel reagált a lesújtó hírre, senki nem tudott róla semmit, végül egy hotelben akadtak a nyomára.
A pszichiátrai kezelés után keletre ment, hogy elfelejtse gondjait, és jó emlékeket gyűjtsön. Bagdadban ismerkedett meg egy nála 14 évvel fiatalabb régészasszisztenssel, akit Max Mallowen-nek hívtak. Rövid időn belül összeházasodtak, utána boldog idők következtek, annak ellenére, hogy a férfi többször is félrelépett (Max a szeretőjével az írónő halála után egy évvel összekötötte szeretőjével életét).

Agatha Christie & Max Mallowen, J.K. Rowling & Neil Murray, C. S. Lewis & Joy Davidman 

3. C.S.Lewis - Rajongóból házastárs
Ahogy világszerte rengetegen, Joy Davidman is nagy rajongója volt a 20. század egyik legnagyobb írójának, teológiai művek alkotójának. Közel két évig folytatott levelezést Lewis-zal, amikor Joy úgy döntött, hogy Amerikából Angliába utazik meglátogatni barátját. A nőnek volt egy férje és két gyermeke (Douglas és David), azonban a házasság nem volt sikeres, így felbontották a szent köteléket, amely akkor igazán szokatlannak és idegennek számított. Négy évig gyakori látogató volt az író házában, viszont lejárt a nő munkaengedélye, és vissza kellett volna utaznia Amerikába. Lewis viszont úgy döntött, hogy megkéri a nő kezét, így ott maradhattak vele. Egyébként megemlítette a férfi, hogy az Ő szemében az állami házasságkötés csak egy formasági lépés volt, viszont kicsivel később kiderült, hogy Joy-nak rákja van, és az író ráébredt, hogy Ő valóban szereti a feleségét. Bár elég nehézkesen, de sikerült elintézni az egyházi esküvőt is, amit kénytelenek voltak a kórházban megtartani, ugyanis akkor már nagyon rossz állapotban volt Davidman. Három évvel később a nő eltávozott az élők sorából, Lewis nehezen tudta feldolgozni a gyászt. Kapcsolatukról készült egy film Árnyékország néven, amelyre nagyon-nagyon kíváncsi vagyok, valószínűleg hamarosan sorra kerítem.

You Might Also Like

0 megjegyzés

Legolvasottabb bejegyzések

A blog rendszeres olvasói

Facebook oldal