Milyen könyvet vigyél magaddal egy utazásra, avagy olvasmányok nyaralástípusokhoz párosítva | Summer Forever projekthét 2017

július 09, 2017

A Summer Forever Projekthét keretében (amelynek az ötletgazdája és megalkotója Virág, a Never Let Me Go könyves blog írója) ez a második bejegyzésem, amely egy különleges könyvajánló lenne. Az olvasmányokat különböző nyaralástípusokhoz párosítom, így minden olvasómnak segítséget tudok nyújtani azoknak a regényeknek kiválasztásához, amelyeket az utazásotok során fogtok kézbe venni. Legyen szó tengerparti napozásról, túrázásról, vagy pedig mediterrán városokról, ebben a blogposztban biztosan megtaláljátok a nyaralásotokhoz passzoló könyvet! ↓↓


1. Egy könyv, amely a csodálatos Távol-Kelet világába kalauzol el benneteket.
Az év első olvasmányai közé tartozott az Ikigai, amely a hosszú élet japán titkát kutatja. Senki ne ijedjen meg, nem egy horoszkópos-kuruzslós könyvről van szó. A két író Japánba ellátogatva meginterjúvolta az időseket arról, hogy mit tesznek a magas életkor és az egészség elérésének érdekében. Érdekes dolgokat tudtam meg legfőképpen a helyes táplálkozásról, testmozgásról, illetve arról, hogy mi adja életünk értelmét. Szerintem mindenkinek érdemes lenne vele egy próbát tennie, ha esetleg életmódváltás előtt állsz, akkor különösen tudom ajánlani. Nagyszerűen bemutatja még a japán kultúrát, megismerhetjük az ott élő emberek mentalitását, életfelfogását. Ha szeretnétek a bővebb véleményemet elolvasni a könyvről, akkor azt ide kattintva tehetitek meg.


2. Szavannai élővilág, avagy afrikai kultúra megismerése.
Ehhez a ponthoz két olyan könyvet választottam, amelyek nagyon mély nyomot hagytak bennem. Mindkettőnek a középpontjában az elefántok állnak. Aki azt hiszi, hogy ezek lomha, lusta és buta állatok, azoknak még jobban ajánlanám ezeket az olvasmányokat. Nagyon meg fognak lepődni, hogy milyen intelligens és érző lények, nekem azután a két könyv után a kedvenceim lettek ezek az élőlények.
Jodi Picoult: Szelíd vadak c. könyve a rövidsége ellenére igen komoly mondanivalót hordoz magával. Többek között a család fontosságát dolgozza fel, mind az elefántok, mind az emberek szemszögéből. Az Elefántsuttogó pedig az egyik legjobb regény, amelyet az életemben valaha is olvastam. Az író Lawrence Anthony a saját tapasztalatait, élményeit osztja meg velünk, elmeséli, hogyan működik egy vadrezervátum, és milyen nehézségekkel kell a vadőröknek megbirkóznia a munkájuk során. A Szelíd vadakról készült értékelésemet itt, az Elefántsuttogóról készült kritikámat pedig itt olvashatod el.


3. Városnézés Olaszországban, illetve mediterrán történetek.
Mindkettő regényt az utóbbi időben kerítettem sorra, és meg kell mondjam, kellemesen csalódtam bennük. Marina Fiorato írónő tollából származik a Muránói üvegfúvó, aki előszeretettel ír az olaszokról, és imádja a mediterrán kultúrát. Az előbb említett regény az üveg történetét dolgozza fel, azon belül is a Muránóét. Érdekes történet, ugyanis párhuzamosan fut két cselekményszál: egyik a jelent, a másik pedig a múltat mutatja be. Aki szereti a történelmi regényeket, vagy mediterrán kultúrát, annak feltétlen érdemes elolvasnia. Bővebb értékelésemet ezen a linken érhetitek el.
A Firenzei nyár c. könyv egy könnyed, romantikus olvasmány. Ez is bemutatja a város (jelen esetben Firenze) jelentősebb látnivalóit, különlegességeit, viszont nem azokon van a hangsúly. A család jelentőségét boncolgatja, tipikusan egyszer olvasós regény. Az értékelésem hamarosan elérhető lesz.


4. Könnyed olvasmányok tengerparti nyaraláshoz, napozáshoz.
Szerintem ezek a könyvek tökéletesen passzolnak az előbb említett nyaralástípushoz. Nem beszélhetünk egyik esetében sem egy összefüggő cselekményszálról, ugyanis különálló fejezetekből állnak, amelyeket akármilyen sorrendben elolvashatunk. Ez azért is nagyon jó, mert átugorhatjuk azokat a részeket, amelyek kevésbé érdekelnek minket, illetve nem krimiről van szó, nem kell attól tartanunk, hogy a „nyugágyhoz kötnek” minket. Így bármikor felállhatunk hogy ússzunk egy nagyot, vagy pedig elmenjünk egy finom jégkrémért. A Big Magic-ről szóló értékelésemet itt olvashatjátok el.


5. A nagy nyári forróságban egy kis frissítő történet sosem árthat...
Vajon a kánikulában hol tudunk menedékre találni a légkondival, vagy ventilátorral ellátott szobán kívül? Szerintem a hegyek társasága a legjobb megoldás. Bár kemény és nehéz utat kell megjárnunk, míg felérünk a legfelső csúcsra, a látvány, illetve a hűs levegő és szellő miatt abszolút megéri. Úgyhogy ehhez kapcsolódóan választottam a képeken látható két könyvet. A hobbitot Tolkien tollából szerintem nem kell senkinek sem bővebben bemutatnom. Izgalmas kalandok a törpék, Gandalf és egy kis hobbit, Bilbó szemszögéből, aki talán nem is annyira félénk, mint amennyire kívülről látszik... A bővebb értékelésemet itt olvashatjátok el.
A Black ice - Tükörjég c. olvasmányt a krimik és thrillerek szerelmeseinek ajánlanám, aki garantáltan meglepődnek majd a cselekmény végén. Mert szerintem nem a „kiszámítható” kategóriába tartozik, legalábbis én nagyon meglepődtem a lezárásnál. Ráadásul történetünk igen hideg, hóviharos időben játszódik, úgyhogy biztosan mindenkit felfrissít majd a cselekmény. Erről a regényről készült kritikámat ezen a linken érhetitek el.




A Summer Forever Projekthéten részt vevő többi blogot a figurákra kattintva tekinthetitek meg:

@Virág_Blogger @Sol @BarbyMalik0112 @neverhood @csokitorta @NagyDorka @Ashley_Redwood @sateenkaarigirl @perpetua @Gothic01 @AliceBertrand @M_Annie_99 @Vicky3 @VNoémi @FairyDust @molly_ @Mira_Könyvespolca_blog @_RókaLány @AniTiger @Niitaa @pveronika @Valentine_Wiggin @Judy22 @Beatrice8

You Might Also Like

4 megjegyzés

  1. Válaszok
    1. Köszönöm szépen, nagyon örülök, hogy tetszik! ((:

      Törlés
  2. Ú, ez nagyon jó lett, teljesen meg is hozta a kedvem a nyaraláshoz (pedig nem megyek, meg tengerpartos lány sem vgagyok). De azért így is felkeltetted az érdeklődésem párhoz, köszi :)

    (Amúgy a közöslinkes kép nem működik, csak szólok :)))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Jaj, boldog vagyok, hogy sikerült kedvet varázsolnom egy kis kiruccanáshoz! :D
      (nem tudom mi lehet vele a gond, újra bemásoltam az eredeti kódot, most sem akar működni... Illetve csak az alsó figurák érhetőek el, de azok is el vannak csúszva...)

      Törlés

Legolvasottabb bejegyzések

A blog rendszeres olvasói

Facebook oldal