Londoni intrikák korában § Mary Hooper: Eliza Rose

március 07, 2017

Mary ​Hooper nem csak szülőhazájában tartozik a legnépszerűbb ifjúsági írók közé: az Édességek kicsiny boltja és folytatása, a Szirmok a hamuban egycsapásra meghódította a magyar olvasók szívét is. Legújabb regénye, az Eliza Rose ismét a XVII. századi Londonba kalauzolja olvasóit, ezúttal azonban az is kiderül, hogy a korabeli élet nem csupán az előző könyveiben bemutatott pestis és a tűzvész borzalmairól szólt, hanem a szórakozásból is jócskán kijutott legalábbis a kiváltságosoknak. Eliza, a fiatal falusi lány rövid idő alatt megismeri a főváros mocskát, a királyi udvar szemfényvesztő csillogását, a színházi élet frivolságát, s megtapasztalja, hogy Londonban semmi sem az, aminek látszik. Ő azonban bár egyik hihetetlen kalandból a másik ha csöppen megőrzi tartását, s a könyv végére nem csak az igaz szerelmet találja meg, hanem származásának homályos titkára is fény derül… Akárcsak korábbi regényeiben, Hooper az Eliza Rose-ban is bizonyítja, milyen kiváló hangulatfestő képességgel rendelkezik, a rettenetes börtönkörülmények vagy a királyi udvar pompája szinte a szemünk láttára elevenedik meg, izgalmas időutazásra invitálva a romantikus történelmi históriák kedvelőit. ↓↓
Nem először vettem kezembe az Eliza Rose-t, pár éve volt már hozzá szerencsém. Emlékszem, teljesen elvarázsolt, Mary Hooper nagyszerűen érzékelteti a 17. századi London hangulatát. Az írónő nem véletlenül tartozik a kedvenceim közé, már az Édességek kicsiny boltja sorozatban is megcsillogtatta tehetségét. A történetvezetése fantasztikus, nem várt fordulatokkal és csavarokkal tarkítja a cselekményt. Mégis, ami a legjobban tetszik a könyveiben, az a hitelesség. Semmilyen történelmi információt nem vesz félvállról, mindent gondosan és pontosan kifejt. A regényei végén mindig találunk korabeli recepteket, érdekességeket a szereplőkről (merthogy általában élő személyekről mintázza a karaktereit), és az akkori nagy eseményekről.

„Hol volt, hol nem volt, volt egyszer egy kastély, amelyben egy gyönyörű kisleány született…”

Teljesen más szemmel olvastam ezt a történetet, mint előző alkalommal. Sajnos már az első olvasás varázsa elveszett, mégis sikerült meglepnie, homályosan emlékeztem csak a cselekményre. Abban volt most más kézbe venni a történetet, hogy tudtam a 17. századi Anglia történelmi hátterét. Pont most tanultuk a suliban erről az időszakról, így egy kicsit mélyebben megértettem a történelmi szálakat, illetve II.Károlynak, az akkori uralkodónak a cselekedeteivel is tisztában voltam. Jó érzés volt így olvasni ezt a könyvet, máskor is csinálok majd olyan olvasásokat, amelyeket egybekötök majd a történelem órán tanultakkal.

„Túlságosan alacsony a helyzetem az ön szemében – szólt Eliza. Szájából ez a mondat kijelentésnek hangzott, nem kérdésnek.”

Történetünk egy börtönben kezdődik, ahol Eliza Rose főszereplőnk tartózkodik, mivel ellopott egy húsos fánkot. Nagyszerű leírást kapunk a rabok életéről, és a nem túl higiénikus cellákról. Jellemfejlődés nem nagyon történik, viszont ahogy haladunk előre a történetben, Eliza egyre jobban hozzászokik a londoni élethez, és egyre jobban tudja irányítani az életét.
Ha még nem volt szerencséd az írónő regényeihez, de mindenképp sorra szeretnéd keríteni a műveit (teljes mértékben támogatom ezt az elgondolást), akkor első olvasásra az Édességek kicsiny boltját ajánlanám. Nem egy hosszú könyv, viszont nagyon izgalmasan van felépítve a cselekmény, a pestises időszakot élethűen és borzongatóan ábrázolja. Nincsenek benne unalmas fejezetek, töltelékrészek, ha már egyszer elkezdted olvasni, akkor nehezen fogod tudni letenni. De miért nem az Eliza Rose-t ajánlottam? Bevallom, az Eliza Rose nem tetszett annyira, mint az írónő előbb említett sorozata. Ez is izgalmas volt, viszont a regény közepe kicsit lelassul. Inkább az akkori élet körülményeit helyezi Mary Hooper középpontba, mintsem a cselekményt. Viszont akik szeretnék jobban megismerni a 17.századi londoni élet körülményeit, azoknak ez tökéletes olvasmány!
A borító: 100%
A cselekmény: 80%
A karakterek: 95%
A szókincs: 100%
Összesen: 93.75%

You Might Also Like

0 megjegyzés

Legolvasottabb bejegyzések

A blog rendszeres olvasói

Facebook oldal